Cheesecake v Řecku
První „cheesecake“ byl vyroben na řeckém ostrově Samos. Formy na něj byly nalezeny právě na tomto místě a datují se k roku 2000 před naším letopočtem. Sýr a sýrové výrobky tu byly už daleko dříve, první nálezy jsou však datovány až k tomuto roku.
V Řecku byl cheesecake považován za výborný zdroj energie a byl podávaný sportovcům během prvních olympijských her v roce 776 př. nl.
Jednoduchá verze cheesecaku s pšeničnou moukou, medem a sýrem byla také podávaná na řeckých svatbách.
První recept
Spisovateli Athenaeus je připisováno sepsání prvního receptu na cheesecake v roce 230 nl. V tuto dobu se však cheesecake v řecku podával už přes 2000 let.
Když Římané dobyli Řecko, recept na cheesecake byl jejich válečnou kořistí. Římané si recept upravili a podávali cheesecake horký a někdy také jako náplň do pečiva.
Cheesecake v Evropě
Jak Římané rozšiřovali svou říši, přinesli recept také do Velké Británie a východní Evropy, kde se začalo experimentovat s jedinečnými variantami tohoto dezertu.
V roce 1545 byla vytištěna první kuchařka, kde byl cheesecake popsán.
18. zlomové století
Až v 18. století se cheesecake začal více podobat tomu dnešnímu tak, jak ho známe ve Spojených Státech. Tam recept přinesli Evropané, kteří se přistěhovávali do Ameriky.
Nejpodstatnějším posunem v chuti cheesecaku zaznamenal New Yorský farmář, který chtěl napodobit francouzský sýr Neufchatel a místo toho náhodně objevil proces, který vyústil ve vytvoření krémového sýru. O tři roky později byl tento smetanový sýr zabalen do fólie a byl distribuován po názvem Philadephia a později pod značkou „Philadelphia Cream Cheese“.
Začátky Newyorkského cheesecaku
V roce 1900 už Newyorčané tento dezert milovali. Prakticky každá restaurace už měla svou variantu cheesecaku ve svém lístku.
Typycký Newyorkský styl vynalezl až Reuben Arnold. Vypráví se, že byl pozván na večeři, kde mu cheesecake nabídla hostitelka a Reuben byl z tohoto dezertu tak překvapený, že okamžitě začal experimentovat s jeho chutí a nejlepšími variantami až přišel s tím, jak je známý dnes.
Variace v Americe
New York není jediným místem v Americe, kde si vytvářeli vlastní variantu cheesecaku. V Chicagu například přidávali do cheesecaku zakysanou smetanu aby se zachovala nejvyšší krémovost. Zatímco Philadephský cheesecake je známý svou lehkostí a krémovitostí větší než v New Yorku, je často podáván s ovocným nebo čokoládovým topingem. V St. Louis přidávají další vrstu ještě na celý cheesecake.
Cheesecake kolem světa
Zatímco v Americe se ustáloval pohled na cheesecake, v Evropě se stále experimentovalo s jeho variantami. Například italové používají sýr Ricotta, zatímco Řekové používají sýr Mizithra nebo Feta. Němci dávají přednost tvarohu a Japonci používají kombinaci kukuřičného škrobu a vaječných bílků.
Sladká tečka na závěr nebo ne?
Přestože můžete považovat cheesecake za sladký dezert a jeho hlavní ingredience zůstavají stejné, existují i speciální verze, které obsahují plísňoví sýr, mořské plody, pikantní chilli nebo dokonce tofu.
Přes 4000 let úprav vedlo k dnešním stovkám druhům cheesecaků a Vy si tak můžete vychutnat tuto delikatesu v restauracích nebo i ve Vaší kuchyni. V případě druhé varianty samozřejmě doporučujeme naše recepty.