Netradiční tvarohový dort, který nadchne především milovníky „krémů“. Doporučujeme vyzkoušet!
Tímto nevšedním dortem určitě zaujmete každého fanouška cheesecaků.
Recept na cheesecake se šlehačkou
Ingredience
- Na těsto
- Polohrubá mouka200 g
- Máslo120 g
- Cukr70 g
- Žloutek1 ks
- Sůlšpetka
- Nastrouhaná kůra z citrónu1/2 citrónu
- Na náplň
- Želatina8 plátků
- Mléko250 ml
- Cukr200 g
- Žloutek4 ks
- Sůlšpetka
- Nastrouhaná kůra z citrónu1 citrón
- Smetana ke šlehání500 ml
- Tvaroh500 g
- Práškový cukr1/2 šálku
Postup přípravy
- Mouku přesijeme na vál, přidáme k ní na plátky nakrájené máslo, cukr, žloutek, sůl, citronovou kůru a vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do alobalové fólie a dáme na 2 hodiny odpočívat do chladničky. Troubu vyhřejeme na 200°C.
- Z těsta vyválíme na pomoučeném vále dvě placky o průměru 26 cm, přendáme je na plech a pečeme 8 – 10 minut do světlehněda na prostřední příčce trouby. Jeden dortový plát ještě horký nakrájíme na 12 dílů a dohromady s nenakrájeným necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
- Želatinu namočíme do studené vody. Mléko s cukrem, solí, citronovou kůrou a žloutky za stálého míchání přivedeme k varu a dáme stranou. Želatinu vymačkáme, přimícháme do mléka a necháme vychladnout.
Ušleháme pevnou šlehačku. Když mléko s želatinou začne houstnout, přidáme tvaroh a šlehačku a vše lehce promícháme. - Nenakrájený plát položíme do dortové formy, boční stěny vyložíme pergamenovým papírem a na plát ve formě navršíme tvarohovou náplň, povrch zarovnáme a dort necháme v chladničce ztuhnout.
- Dort vyjmeme z formy, odstraníme pergamen a na ztuhlou tvarohovou náplň narovnáme nakrájené dortové díly. Povrch posypeme práškovým cukrem.
- Podle chuti můžeme do tvarohu přidat různé ovoce, čerstvé i mražené, jako např. jahody, maliny, třešně, rybíz nebo borůvky. Mražené ovoce musíme nejdříve rozmrazit, čerstvé oprat, osušit, posypat cukrem a nechat chvíli odležet, potom přidat do tvarohového krému.