Cheesecake se do povědomí lidí v Evropě dostal poměrně pozdě. Tento výborný moučník pochází z Ameriky a je tam také velice oblíbený.
Tento cheesecake recept je uzpůsoben speciálně pro České milovníky tohoto dortu.
Český cheesecake recept
Ingredience
- Na korpus
- Máslové sušenky200 g
- Máslo70 g
- Na náplň
- Lučina nebo mascarpone600 g
- Zakysaná smetana250 ml
- Vejce3 ks
- Moučkový cukr200 g
- Vanilkový cukr1 balíček
- Citrónová šťáva1/2 ks
Postup přípravy
- V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky, ty potom ručně smícháme s máslem, aby se dobře spojily. Dáme na dno dortové formy (napěchujeme to tam) a dáme na 10 minut do trouby rozehřáté na 180°C.
- Pak smícháme Lučinu (příp. mascarpone), zakys. smetanu, moučk. cukr, vanilk. cukr, vejce a citr. šťávu, mícháme v robotu nebo ručně. Tuto směs nalijeme na upečený sušenkový základ. Dáme do trouby a pečeme půl hodiny (během této doby neotevírat troubu).
- Po půlhodině pečení kontrolujeme dort, měl by být na okrajích pevný a uprostřed se třást jako puding, pak je dort hotový. Otevřeme troubu a necháme v troubě vychladnout.
- Pak ještě dáme na pár hodin do ledničky (může být i přes noc, je pak chutnější). Hotový dort můžeme zdobit např. horkými malinami, jahodami, čokoládovou polevou, ale můžeme podávat i samotný. Cheesecake recept pro česko jak má být.