Pokud chcete někomu udělat radost, tak se nebojte a vyzkoušejte tenhle dort. Není náročný ani zdlouhavý na přípravu a určitě zachutná.
Ovoce můžete případně vyměnit za jiné a rozinky nahradit například oříšky. Fantazii se meze nekladou a u tohoto sladkého potěšení to platí dvojnásob!
Recept na jablečno-skořicový dort
Ingredience
- Na korpus
- Cukrářské piškoty150 g
- Máslo125 g
- Na náplň
- Krémový sýr (např. Philadelphia)500 g
- Bílý jogurt300 g
- Citrónová šťáva3 lžíce
- Skořice1/2 čajové lžičky
- Sůlšpetka
- Prášková želatina1 balíček
- Cukr75 g
- Jablečná přesnídávka200 g
- Na ozdobu
- Červená jablka2 ks
- Rozinky (namočené v rumu)2 hrsti
Postup přípravy
- Nejprve je třeba rozdrtit cukrářské piškoty – vložte je třeba do papírového sáčku a válečkem či paličkou na maso je jednoduše nadrťte. V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte do něj nadrcené piškoty a hotovou směsí vystelte dno dortové formy. Ráfek dortové formy předtím obalte potravinářskou fólií, aby se dort snáze vyndával.
- Sáček čiré dortové želatiny rozmíchejte podle návodu v asi 6 lžicích vody a nechte ji chvíli nabobtnat. Pak ji smíchejte s přesnídávkou a cukrem a vše za stálého míchání ohřívejte na mírném plameni na plotně, dokud se želatina zcela nerozpustí. Cream cheese smíchejte s jogurtem, citronovou šťávou, skořicí a špetkou soli a vše opatrně vyšlehejte ručním šlehačem a na závěr vmíchejte také jablečnou směs se želatinou.
- Zhruba čtvrtinu krému naneste rovnoměrně na těsto na dně formy, posypte na drobné kostičky nakrájeným jedním jablkem a hrstí rozinek a navrstvěte zbytek krému. Ten zarovnejte dohladka a dort dejte aspoň na 3 hodiny ztuhnout do lednice.
- Před podáváním jej dozdobte druhým jablkem pokrájeným na měsíčky a zbytkem rozinek.