Tohle je, narozdíl od cheesecaků, které zde běžně sdílíme, jeden z těch, které jste pravděpodobně nikdy neochutnali. Obsahuje Filo, známé také jako Phyllo nebo Kataifi, běžně používané v Řecku.
Připravili jsme pro Vás dvě verze tohoto dezertu a tak si můžete vybrat, jaký velikonoční cheesecake pro Vás bude ten pravý. První verze je originální dezert, jak jej znají a dělají v Řecku, druhá verze je trochu klasičtější cheesecake pro ty, kteří by se báli experimentů a raději se spolehli na jistotu.
Recept na luxusní velikonoční cheesecake
Ingredience
- 1. VERZE
- Na korpus
- Máslové sušenky (např. Bebe)160 g
- Máslo85 g
- Na náplň
- Filo400 g
- Mascarpone220 g
- Jemný tvaroh220 g
- Vejce2 ks
- Cukr krystal100 g
- Na dozdobení
- Nasekané pistácie nebo jiné oříškydle chuti
- 2. VERZE
- Na náplň a korpus
- Máslo150 g
- Filo800 g
- Ricotta400 g
- Mozzarella340 g
- Voda150 ml
- Cukr krystal100 g
- Na dozdobení
- Nasekané pistácie nebo jiné oříškydle chuti
Postup přípravy – 1. verze
- Sušenky promíchejte s rozpuštěným máslem a namačkejte je do dortové formy.
- Z ostatních surovin si vytvořte směs, dobře ji rozmíchejte a nalejte na korpus ze sušenek.
- Zbývající postup je stejný jako ve 2. verzi (od části, kdy nanášíte Filo na sýry).
Postup přípravy – 2. verze
- Předehřejte si troubu na 175 stupňů a dno dortové formy vystelte pečícím papírem.
- Do velké mísy si natrhejte Filo na pramínky a přelijte je rozpuštěným máslem. Vše jemně promíchejte prsty.
- V jiné míse si promíchejte ricottu a nakrájenou mozzarellu. Polovinu Fila si rozprostřete do dortové formy tak, aby vytvořilo spodní krustu. Směs z ricotty a mozarelly přetřete přes krustu a lehce do ní. Zbývající Filo rozprostřete na sýrovou směs. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 45 minut. Poté zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů, dokud nebude viditelně opečený vršek.
- Zatímco se dort peče, vytvoříme si sirup smícháním vody, citrónové šťávy a cukru. Tuto směs pak přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme dusit asi 10 minut.
- Po vytažení dortu z trouby sirup rovnoměrně nalejte rovnoměrně na dort. Nemusíte sirup vylít celý, pokud se Vám jej bude zdát moc. Poté posypeme dort oříšky a uvolníme okraje dortu ostrým nožem.
- Velikonoční cheesecake je hotový a doporučujeme jej jíst ještě v den pečení.